Att provsitta en soffa i en fysisk butik innan köp är en självklarhet för många människor i Sverige idag. Ändå växer andelen personer som köper sin soffa på nätet, och det är naturligt att undra hur vissa kan göra en sådan investering online. Faktum är att om man har kunskap, så kan man faktiskt känna sig trygg även när man beställer en soffa online.
Den här guiden för hur man väljer soffa, är särskilt framtagen för att du skall kunna få just sådan kunskap, om du är intresserad av att köpa en soffa online. Vi täcker begrepp som komfort och stoppning, tyger, skinn och material, sittdjup och sitthöjd, och vilka olika sofftyper du kan välja på.
Innehållsförteckning
- Komfort – Hur vet man huruvida soffan är fast eller mjuk?
- Hur vet jag om soffan är av hög kvalitet?
- Tyg och skinn på soffan – vilket material skall man välja som möbelklädsel?
- Tygsoffa
- Skinnsoffa
- Storlek på soffan
- Valbara soffmodeller
Komfort – Hur vet man huruvida soffan är fast eller mjuk?
Det är viktigt att komma ihåg att ordet ”komfort” är en subjektiv bedömning – det finns väldigt många åsikter och associationer om vad som skall betraktas som en mjuk soffa, och vad som skall betraktas som en fast eller hård soffa.
Däremot, finns det nästan alltid jämförelser man kan göra angående sittdynorna på soffan, och således använda materialet som referens.
Kom då ihåg att skummet i sittdynan har både en densitet och en hårdhet, som båda påverkar sittkomforten!
Soffans stoppning – skummets densitet och hårdhet
När du väljer soffa, så kan det vara smart att fråga om densiteten och hårdheten på stoppningen. Dessa aspekter har ett samspel, och du behöver här göra ett val som både påverkar hållbarhet och sittkomfort.
För att välja en hållbar soffa som håller i många år – välj en soffa vars sittdyna har en densitet på 35 kg/m3. Det går även att välja en soffa med högre densitet än så (finns soffor med kallskumsstoppning ända upp till 55 kg/m3), men du bör inte gå lägre än 33 kg/m3.
Anledningen är att detta påverkar hur snabbt soffan påverkas av slitage.
Det kan vara enkelt att frestas av billiga priser på soffor med en stoppning på endast 30 kg/m3 eller lägre, men dessa håller i regel inte mer än några år.
Hårdheten i skummet – betyder högre densitet automatiskt en fastare och hårdare sittkänsla?
När det kommer till hårdheten, så säger inte densiteten allt. Densiteten talar om kvaliteten på dynan, eller livslängden efter normalt slitage. Hårdheten mäts istället i Newtons. Det finns högkvalitativt HR-skum (high resilience) med en hårdhet på 100N (mjuk), 130-135N (Medium), och 150N (Fast) – som alla har en densitet på 35 kg/m3.
Oftast sjunker man ner i soffor som har en ”Mjuk”- eller ”Medium”-stoppning, medan man sitter mer sittriktigt i soffor som är lite fastare. Dock påverkas sittriktigheten även av sittdjup, och huruvida soffan har en hög rygg eller låg rygg. Motsvarigheten till en sittriktig soffa, är soffor som är mjuka, djupa, och som man kan luta sig tillbaka och ”halvligga” på.
Alternativ stoppning: Pocketfjädrar i sittdynan
Pocketfjädring (pocketresår) i sittdynan är också ett passande alternativ till vanlig skumstoppning. Pocketfjädrar har generellt sett ett övertag ur hållbarhetsperspektiv, eftersom de sällan förlorar sin form. Soffor med pocketfjädrar har därför lång livslängd.
Kom ihåg att även en soffa med skum kan ha lång livslängd, om den har rätt densitet och tillverkas av en erfaren leverantör.
När det kommer till sittkänslan, så tenderar pocketfjädrar att ge en fastare sittupplevelse. Många sofftillverkare kombinerar både pocketfjädrar med ett lager skum (eller i vissa fall, dun), för att återge en mjukare sittkänsla.
Ovan syns en genomskärning av soffan Venice från Ermatiko. Venice är byggd med pocketfjädrar, och har även ett lager skum för att inte ge en alltför fast sittkänsla. Upptäck mer av Venice soffa på följande länk: Venice soffa – Ermatiko.
Hur vet jag om soffan är av hög kvalitet?
Detta är en fråga som naturligt förekommer när man handlar soffor, särskilt om man handlar på nätet. Ett bra råd är att kolla på soffans stoppning i sittdynan – om skummet är av 35 kg/m3, så kan du vara relativt trygg i att soffan är av hög kvalitet.
En annan indikator på soffans kvalitet är träslaget som används i sofftillverkningen. Det är normalt att leverantörer erbjuder soffor som är byggda på spånskivor, för att hålla nere priserna. Om för mycket av soffan är byggd på spånskivor, särskilt stommen, bör du tänka på om det verkligen är värt det låga priset. En kvalitativ soffa som skall hålla i många år, bör istället ha en stomme i massivt trä (till exempel furu eller gran), och kan eventuellt ha plywood eller spånskivor enbart som stöttning (ej stomme).
Det är viktigt att se på soffan som en investering, som bör hålla i många år. Att tumma på kvaliteten till förmån för ett lågt pris är därför inte alltid ett smart tillvägagångssätt. Som tur är behöver inte en kvalitetssoffa kosta skjortan – du kan komma ganska långt på att inhandla från erkända leverantörer.
Här hamnar särskilt vårt sortiment i bra fokus – på Folkets Möbler har vi lång erfarenhet och bra koll på våra leverantörer, och kan därför erbjuda kvalitetssoffor som håller måttet, utan att ta ockerpriser för det. Det är därför vi har bland marknadens mest prisvärda soffor och sängar.
Tyg och skinn på soffan – vilket material skall man välja som möbelklädsel?
Möbelklädsel kan bestå både av tyg och av skinn/läder. Alla människor har sina preferenser, och det finns ett par aspekter man kan ta hänsyn till när det kommer till materialet på soffklädseln.
Tygsoffa – Vad kan vara bra att känna till när du väljer tyg/textil som möbelklädsel?
Tyg är det allra populäraste valet som soffklädsel. Det finns flera aspekter som kan vara bra att ha i åtanke när du köper en tygsoffa online!
Tyg som möbelklädsel – mät slitstyrkan i Martindale
När du väljer tyg så kan den enklaste, och i vissa fall viktigaste aspekten (läs: om du har husdjur eller barn) vara tygets slitstyrka. Slitstyrkan på materialet mäts i ”Martindale”, och ett högt värde innebär ett mer slittåligt tyg.
När det gäller soffor, rekommenderas en slitstyrka på över 30,000 Martindale. Det finns dock många tygvarianter som når en slitstyrka på över 100,000 Martindale, särskilt sammetstyger.
Tips: För mer information om sammetstyger – besök denna guide: Så Tvättar Du Din Sammetssoffa.
Grovt tyg eller slät/lent tyg – hur känns tyget mot huden?
Ur hållbarhetssynpunkt spelar det här inte särskilt stor roll, såvida man inte har husdjur. Har man ett husdjur – t.ex. en katt som gillar att klösa på möbeln – rekommenderas ett tyg som är slät. Anledningen är att det blir enklare för deras klor att fastna i det grövre tyget.
Annars handlar det mest om känsla – överväg gärna huruvida du är ute efter ett tyg som känns väldigt lent mot huden, eller om du är ute efter ett tyg som har mer struktur och mönster. Det finns inget rätt och fel svar här!
Möbelvård för tygsoffa – hur underhåller man en tygsoffa?
Att underhålla en tygsoffas möbeltextil behöver inte vara svårt! Generellt kan det vara smart att impregnera soffan med en impregneringsspray någon gång om året. Detta ger ett skydd mot fläckar från mat och dryck, och som dessutom gör tygsoffan enklare att hålla ren.
Det finns även rengöringsmedel för tygsoffor som kan vara bra att ha i närheten hemma, eftersom den kommer i användning när olyckan varit framme och en fläck hamnat på soffan.
Dessa produkter kan du hitta här: Textile Clean & Protect – Möbelvård.
Skinnsoffa – vad kan vara bra att känna till när du väljer skinn/läder som möbelklädsel?
Att köpa en skinnsoffa online är i väldigt många fall ett väldigt bra val! Anledningen är eftersom det är enklare att sortera skinn utifrån olika skinntyper, och om man vet vilken typ av skinn som passar ens behov bäst, så blir valet relativt enkelt – man behöver bara välja utifrån färgnyans!
Ovan syns Chic soffa i äkta skinn/läder, som också går att beställa som bäddsoffa. Upptäck mer på följande länk: Chic bäddsoffa.
Olika typer av skinn/läder – täckfärgat (pigmenterat) skinn, semianilinskinn, och anilinskinn
De tre olika typerna av skinn/läder som man brukar välja mellan är följande:
- Täckfärgat skinn/läder (även kallat pigmenterat skinn/läder)
- Semianilinskinn (semianilinläder)
- Anilinskinn (anilinläder)
Alla dessa tre typer av skinn är ”äkta skinn”, och skiljer sig i hur behandlade, slitstarka, och underhållsberoende de är. Konstskinn/konstläder är en annan typ av artificiellt material. Vanligt förekommande konstskinn (konstläder) är skai, PVC, eller ECO-skinn/ECO-läder.
Obs: För en komplett guide om de olika skinntyperna, vänligen besök följande länk: Fakta Om Olika Skinn/Läder.
Täckfärgat skinn – lädret som är slitstarkast och kräver minst underhåll
Täckfärgat skinn (även kallat pigmenterat skinn), är den lädertyp som är mest behandlad av de tre skinntyperna. Det täckfärgade lädret har således ett ytskikt som skyddar den mot slitage av olika slag, och rekommenderas därför till barnfamiljen eller husdjursägaren.
Även om täckfärgat skinn är mest underhållsfritt av de olika lädertyperna, så bör skinnet underhållas i viss mån för att ha så lång och kvalitativ livslängd som möjligt.
Semianilinskinn – lädret som har god slitstyrka, men behåller struktur, känsla, och levnadsärren från skinnet
Semianilinskinn är en lädertyp som genomgår viss behandling, och därför får en slitstyrka som lämpar sig för sittmöbler, såsom soffor och fåtöljer. Skinnet känns lenare mot huden än täckfärgat läder, och ärr och naturliga färgnyanser och missfärgningar från djuret syns tydligare i semianilinskinn.
Anilinskinn – den renaste formen av läder, med så låg behandlingsgrad som möjligt
Anilinskinn är det läder som genomgått minst behandling för att bevara skinnets naturliga egenskaper så långt som möjligt. För vissa personer är känslan från anilinskinn helt oslagbar. Lädret känns lent och mjukt mot huden, åldras otroligt elegant med åren, och kan lyfta en soffa något enormt både utseendemässigt och funktionsmässigt.
Det är dock viktigt att komma ihåg att anilinlädret kräver mest underhåll och är mest känsligt för slitage. Om man kan ge soffan den vård den kräver, så kan detta dock vara ett av de bästa köpen man kan göra i möbelväg.
Kom ihåg – du kan alltid läsa mer om de olika skinntyperna på följande länk: Fakta Om Olika Skinn/Läder.
Möbelvård för skinnsoffa – hur underhåller man en lädersoffa?
Lädret på en skinnsoffa behöver underhållas för att kunna åldras på det eleganta sätt som så många eftersträvar. Det kan dock förenklas relativt enkelt med dagens lädervårdsprodukter.
Det finns skinnvårdsprodukter som är avsedda för möbelbruk, och som man kan använda för att hålla soffan fräsch i många år.
Du kan hitta dessa produkter på följande länk: Leather Care Kit – Möbelvård.
Ovan syns Pernilla U-soffa i äkta täckfärgat (pigmenterat) skinn, och Pasadena soffgrupp i semianilinskinn. Du hittar mer information om dessa produkter på följande länkar: Pernilla U-soffa och Pasadena soffa i skinn.
Storlek på soffan – hur skall man tänka kring sitthöjd, sittdjup, hög rygg, och hur påverkar det sittkänslan?
Det är bra att komma ihåg att soffmodell och soffans dimensioner och mått inte bara har en betydelse i inredningssammanhang (utseendemässigt), utan även för hur soffan kommer upplevas av dig och besökare. Du får olika möjligheter att avnjuta en soffa beroende på dess mått, och således olika associationer, minnen, och känslor till din möbel.
Sittdjupet på en soffa – vad har soffans djup för betydelse för sittkänslan?
Sittdjupet är ett mått från ryggen på soffan (efter att ryggkudde har lagts på soffan, om sådan finns) till sittdynans kant. Det är med andra ord ett mått på hur djup sittdynan är, och hur långt in på soffan man kommer när man sitter lutad mot soffans rygg.
En sittdjup soffa kombineras ofta med mjukare dynor som gör att man sitter och ligger väldigt bekvämt i soffan. Man kan ofta uppleva att man ”omfamnas” av soffan, vilket kan vara den viktigaste aspekten för många soffägare.
Den moderna inredningsskolan har dessutom premierat djupa soffor, eftersom de ofta är bildvänliga och gör sig bra på fotografier och videoklipp av olika slag. Man kan även sätta sin personliga prägel på dessa soffor genom att beställa dem i iögonfallande tygvarianter, såsom sammetstyger. Resultatet blir loungesoffor som återger inredarens personlighet.
En soffa vars mått på sittdjup är lågt, låter istället användaren sitta mer upprätt, och man har oftast enklare att nå golvet med fötterna. Av den anledningen brukar lägre sittdjup uppskattas av kortväxta personer som är ute efter en sittriktig soffa.
En djup soffa får flexibilitet tack vare lösa kuddar
Varje stund är den andra olik, och ibland kräver omständigheterna att man sitter sittriktigt i en soffa, medan andra gånger har man möjlighet att luta sig tillbaka och ligga i soffan.
Som tur är kan man sitta rakt även i en djup soffa genom att använda sig av extra kuddar som ryggstöd. På så sätt får man en stor flexibilitet i sitt soffanvändande.
Sitthöjden på en soffa – vad innebär det för sittkänslan hos användaren?
Sitthöjden på en soffa är ett mått från golvet till sittdynan.
Den främsta preferensen när det kommer till sitthöjden, är om man upplever att soffor med normal sitthöjd antingen blir för höga eller för låga. För kortväxta personer kan en lägre sitthöjd göra att fötterna når golvet utan att man behöver flera kuddar bakom sig som ryggstöd, och för långväxta personer innebär en högre sitthöjd att man kan sitta bekvämt utan att fötterna vilar tungt mot golvet.
En normal sitthöjd brukar generellt räknas som inom intervallet 46-50 cm. Detta intervall kan dock skilja sig beroende på soffmodell och sittdjup. Intervallet är beräknat för en sittriktig soffa med hög rygg (det vill säga, inte alltför djup soffa).
Hög rygg eller låg rygg på en soffa – vilken effekt har det på sittkänslan?
Generellt är det accepterat att soffor med hög rygg ger en sittriktig sittkänsla, medan soffor med låg rygg ger fler möjligheter att ”halvligga”, och luta sig bakåt. Ofta kombineras en låg rygg med en djup sittdyna.
En hög rygg på soffan innebär i många fall ett bra ryggstöd, men även nackstöd och svankstöd. Just svankstödet blir ibland oförtjänt bortsett ifrån – soffor med höga ryggar brukar vara formade för att man skall kunna sitta bekvämt upprätt på soffan, och det resulterar automatiskt i att leverantören måste ta hänsyn till svankstödet för soffmodellen, så att den blir bekväm.
Ovan syns två exempel på olika typer av soffor. Upptäck dessa kvalitetssoffor på följande länkar: Lisa soffa och Ellan soffa.
Valbara soffmodeller – i vilka utföranden kan man beställa en soffa?
När du besöker en möbelbutik, märker du säkert snabbt att butiken ofta har ett utbud av många olika soffmodeller och soffstorlekar. Det är ingen skillnad när man besöker ett möbelvaruhus på nätet. Du kan hitta soffgrupper, divansoffor, hörnsoffor, U-soffor, soffor med utfällbara recliner-fotstöd, och så vidare.
Faktum är att soffor kan specialbeställas i många olika former och utföranden, och man har därför goda möjligheter att vara flexibel i hur man utformar sitt hem när man inhandlar en soffa till hemmet.
Sofftyper – vad kännetecknar de olika soffmodellerna?
Alla olika sofftyper kännetecknas av egna egenskaper och drag. Nedan följer en genomgång för var och en av de olika soffmodellerna.
Divansoffa – Extra sittplatser för relativt lite utrymme samt möjlighet att vila fötterna bekvämt
En av de mest populära sofftyperna är den klassiska divansoffan, som kännetecknas av sin divan, eller schäslong som det också kallas. Skillnaderna mellan en divansoffa och schäslongsoffa är minimala, och termerna används i många fall som olika benämningar för samma soffa.
Istället görs skillnad mellan divansoffa och en soffa med ”öppet avslut”, vilket enklare illustrerar de olika egenskaperna på soffan.
Många föredrar i övrigt divansoffan för de praktiska möjligheterna att placera soffan i hörn eller i mitten på rummet, utan att täcka något visuellt utrymme. Divanen uppskattas dessutom av personer som gillar att sträcka på benen efter en lång dag.
Ovan syns tre exempel på divansoffor: Nelson divansoffa, Capri divansoffa, och Falun divansoffa.
Öppet avslut – Soffan vars ”divan” enkelt används som extra sittplatser vid besök
En uppskattad variant på divansoffan, är den så kallade ”öppet avslut”-soffan. Skillnaden är att soffor med öppet avslut har ryggstöd även utmed divanen, så att det bildas ett hörn, och en möjlighet att enklare sitta upprätt på divandelen.
Öppet avslut passar många hushåll som antingen föredrar designen, eller inte har tillräckligt med utrymme för en hörnsoffa. Öppet avslut blir då ett bra sätt att tillföra ett hörn, dock utan armstöd på ena sidan.
Ovan syns två exempel på soffor med öppet avslut: Flipper 3-sits med öppet avslut, och Cariati Relax.
Hörnsoffa – Placeras enkelt i ett rums hörn, men kan även pryda rummets mitt
Till utseendet kan en hörnsoffa enkelt förknippas med en divansoffa – men till skillnad från divansoffan finns armstöd på båda ändarna av hörnsoffan, och en rygg utmed hela soffan.
Normalt sett, brukar hörnsoffan göra sig väldigt bra i olika hörn i rummet. De täcker utrymmen på ett snyggt sätt, och blir väldigt naturliga i sin position.
Det finns dock goda möjligheter att vara kreativ och placera en hörnsoffa i mitten av rummet, och den kan då agera som en snygg rumsavdelare.
Man får då tänka kring hur det påverkar möjligheterna att exempelvis kolla på TV. Om man kan använda hörnmodulen som en divan, och luta fötterna utmed ena änden på soffan, behöver detta inte vara ett problem.
Ovan syns tre exempel på hörnsoffor: Elsa hörnsoffa, Philadelphia hörnsoffa, och Poet hörnsoffa.
U-soffa – Soffan som omfamnar utrymmet i ett hem, och ger sittplatser, divan, och hörnmodul
En U-soffa tar sitt namn efter likheten i utseende med bokstaven U. Den består oftast av armstöd + sittmodul + hörnmodul + sittmodul + divan + armstöd, och blir således en kombination av en hörnsoffa och en divansoffa.
En uppskattad fördel med U-soffor är att de är inbjudande till socialisering, och dessutom har en så kallad ”mysfaktor”. Alla når till mittpunkten på soffan (där det till exempel kan placeras ett soffbord, varpå du kan placera snacks, dryck, kaffe, och så vidare).
Även soffbordet kommer ofta i fokus när man har en U-soffa i hemmet, just eftersom den får en så naturlig plats i mitten, där det finns ett ledigt utrymme. Var då noga med att dubbelkolla att soffbordets mått rymmer inom din U-soffas mittutrymme, när du handlar soffbord.
Ovan syns tre exempel på U-soffor: Minotti U-soffa, Sorrento U-soffa, och Virgin U-soffa.
2-4-sits soffan – 2-sitsen, 3-sitsen, och 4-sitsen som kan användas självständigt eller som soffgrupp
Den klassiska soffan har inga hörn eller divaner – dessa är kända som 2-4-sits soffor. Beroende på hur många sittplatser en soffa erbjuder kallas den då för 2-sits, 3-sits, eller 4-sits. En soffa som enbart har en sittplats (1-sits soffa) kallas istället för fåtöljer.
Det finns även soffor som faller mellan dessa benämningar – dessa kallas för 2,5-sits soffor och 3,5-sits soffor. I praktiken innebär det att sittdynorna är särskilt breda, för att erbjuda en bredare soffa och en ytterligare sittplats.
I ett rum kan man antingen använda en 3-sits eller 4-sits självständigt, men man kan också kombinera med en 2-sits och fåtölj. Dessa kombinationer kallas för soffgrupper (ibland kallas denna konstellation för gruppsoffa i folkmun).
3-sitsen och 4-sitsen som självständiga soffor i hemmet
Eftersom 3-sitsen och 4-sitsen kan bli relativt breda (beroende på soffmodell), kan de i många fall fylla utrymmet i ett mindre hem eller avskilt rum. I så fall används dessa soffor med fördel utan ytterligare tillskott från t.ex. fåtöljer eller 2-sits soffor.
Soffgrupp – en konstellation av fåtöljer, 2-sits, 3-sits, och 4-sits som skapar ett helhetsintryck
Om man istället har utrymme och är en familj i hushållet, alternativt räknar med besökare, så brukar fler sittplatser ofta premieras, vilket uppnås med en soffgrupp!
Med en soffgrupp får man flexibilitet i hur man önskar kombinera sin konstellation, eftersom valmöjligheterna är många. Ett vanligt tema är att man väljer soffgrupper i samma soffmodell och tygvariant, men vissa väljer att kombinera med olika färger på tyget. Detta är upp till smak och preferens!
Ovan syns tre exempel på 2-4-sits soffor och soffgrupper: Feel 3,5-sits soffa, Aria soffgrupp, och Jakie soffgrupp.
Bäddsoffa – Fungerar både som soffa och sovplats vid behov
En bäddsoffa kan vara den bästa lösningen för hushåll som önskar en extra sovplats. Det kan handla om att man ibland räknar med besökare som övernattar, eller antingen en permanent eller temporär lösning om man bor i ett mindre hem.
Många bäddsoffor har dessutom förvaringslösningar för exempelvis sängkläder och kuddar, inbyggt i själva soffan. Detta är praktiskt och uppskattas ofta av bäddsoffägaren.
Kom ihåg att en bäddsoffa ofta innebär en fastare sittkänsla, om det inte specifikt angetts att sittkomforten är särskilt mjuk.
Ovan syns två exempel på bäddsoffor: Chic 2-sits bäddsoffa och Elevate våningssäng – Bäddsoffa.
Recliner-soffor och biosoffor – utfällbara fotstöd som ger en perfekt myskänsla
Ofta är det inte bara fotstödet som är utfällbart på recliner-soffan, utan även ryggen och nackstödet kan vara ställbara. Recliner-mekanismen är högt uppskattad för hur den tillför bekvämlighet och möjligheter att fälla upp benen, luta sig tillbaka, och läsa en bok eller kolla på film – utan att behöva använda en fotpall.
Recliner-soffor kan ibland även kallas för biosoffor. Anledningen är att denna sofftyp lämpar sig ypperligt för filmkvällar och återger till stor grad biokänslan i hemmet.
Ibland kan det verka som att endast 2-sits soffor och 3-sits soffor kan beställas med recliner-funktion, men så är inte fallet. Det finns även många hörnsoffor, divansoffor, och U-soffor som kan beställas med recliner-funktion. Recliners är dessutom inte exklusivt till soffor, utan det finns även fåtöljer med recliner-funktion!
Ovan syns två exempel på recliner-soffor: Philadelphia soffgrupp med recliner och Comforto Recliner-fåtölj.
Köp din soffa online hos Folkets Möbler – alltid god service och nära kundkontakt!
När du handlar soffor online, så har vi på Folkets Möbler garanterat en soffa som passar dina behov. Ett högkvalitativt sortiment av soffor gör att du alltid kan känna dig trygg! Vi har mångårig erfarenhet i branschen, och har förmånen att gratulera många nya soffägare varje dag!
Få inspiration till en ny soffa – följ oss på sociala medier!
I våra flöden på sociala medier delar vi ofta med oss av bilder och videoklipp på soffor av olika slag och i olika miljöer. Följ oss gärna för fortsatt inspiration!
Facebook: Folkets Möbler – Facebook
Instagram: Folkets Möbler – Instagram
YouTube: Folkets Möbler – YouTube