Så tvättar du din sammetssoffa och andra möbler i sammet – Rengöring sammetstyg

Att köpa en sammetssoffa är nästan alltid ett bra val! Den skapar en alldeles speciell stämning och atmosfär med sitt skimrande tyg. Men om du har handlat en sammetsmöbel, så är det också viktigt att kontinuerligt ta hand om den. Med elegansen från sammet kommer även ett ansvar att rengöra och sköta om sammetstyget på rätt sätt, så att din möbel kan leva med dig i många år!

Oavsett om du bara är ute efter tips till att på bästa sätt vårda och ha hand om dina sammetsmöbler, eller om du behöver akut hjälp med att få bort en kaffefläck eller rödvinsfläck, så finns det saker man kan göra. Mycket kan hända, och vi vet att olyckan ibland är framme. Att till exempel spilla kaffe på sin sammetssoffa kan vara orsaken till en panikartad rädsla. Men oroa dig inte – i den här guiden hjälper vi dig att navigera genom rengöringsmöjligheterna så gott det går!

Marta soffa i rosa sammet - Ermatiko

Ovan ser vi Marta soffa. En mycket elegant soffa som i ovan bild syns i rosa sammet. Rosa sammet är en trend som går uppåt, och som även sträcker sig till andra möbler, såsom sängar. Se till exempel Safir kontinentalsäng i rosa sammet.

Kontinuerlig skötsel, underhåll och möbelvård för sammetssoffor och sammetsmöbler

Sammet är ett mjukt material och formbart efter tryck. Även om det är slitstarkt, är det därför bra om man tar hand om sin sammetstyg så att den alltid ser levande ut och håller så långt som möjligt. Att ha bra möbelvård för sammetssoffor är viktigt!

Använd dammsugare för att få bort smulor och smuts från sammetsmöbeln!

Det första tipset är att använda en dammsugare på låg styrka för att få bort smulor och smutskorn från sammetsmöbeln. Om man till exempel har ätit en frukost på soffan, så finns det stor sannolikhet att brödsmulor, smutskorn, och andra små matkorn hamnar på soffan. Som tur är kan man enkelt fånga upp dessa smulor genom att dammsuga på låg styrka! Har du tur kanske du hittar ett och annat mynt under sammetskuddarna!

Fluffa regelbundet till sammetskuddar och dynor på sammetssoffan!

Det andra tipset för generell möbelskötsel för sammetsmöbler är att regelbundet fluffa till kuddarna och dynorna på sammetssoffan för att förhindra att de missformas efter tryck. Fluffa till kuddarna, rotera, och vänd på dem för att hålla dem nya och fräscha!

En tumregel är att fluffa till sammet minst en gång varannan vecka.

Kamma sammetstyget med en mjuk borste för att underhålla sammetsluggen!

Den allra bästa metoden för att få bort damm från sammetssoffan är att borsta den regelbundet med en mjuk borste. Se till att tyget är torrt, och borsta jämnt och över hela sitsen med en mjuk borste. Borsta hellre fler gånger och en aning mjukare, än med full kraft, för att få bort så mycket smutskorn och damm från sammetstyget som möjligt. På så sätt håller du tyget rent och fräscht!

Använd så lite vatten och vätska som möjligt när du underhåller, rengör, och vårdar din sammetsmöbel!

Först och främst – undantaget för detta är när du spillt fläckar på sammetstyget. Men rent generellt (alltså inte vid akuta olyckor), så är det en bra tumregel att inte blöta ned tyget. Detta eftersom sammet producerad i bomull inte är avsedd för normal vattentvätt.

På Folkets Möbler har vi ett stort utbud av sammetssoffor i många olika färger. Vi har lång erfarenhet av möbler i detta tyg, och ovan är ett axplock av vårt sortiment. Hitta dessa och fler sammetssoffor på denna länk: Sammetssoffor.

Om olyckan är framme och du spiller något på din sammetssoffa eller sammetsmöbel

Det kan hända den bästa av oss – man tappar något på soffan som lämnar en fläck, och paniken är ett faktum. Som tur är finns det några saker du kan göra snabbt och enkelt för att i många av fallen bli av med fläcken på en gång! Det är dock viktigt att komma ihåg att resultatet kan variera, beroende på fläckens art och natur, och på vad du har för sammetssoffa.

Kaffefläckar och rödvinsfläckar på din sammetssoffa

Om olyckan är framme och du har råkat spilla kaffe eller rödvin på din sammetsmöbel, följ då de här enkla stegen:

  1. Försök få bort så mycket av den överflödiga vätskan som möjligt genom att ta ett hushållspapper och absorbera vätskan från sammeten – gnugga ej! Täpp över vätskan istället, så den inte sprider sig.
  2. Ta en dammfri trasa och fukta den med lite vatten, alternativt med en våtservett, och gnugga försiktigt över soffan tills kaffefläcken eller rödvinsfläcken går bort!
  3. Oftast räcker steg 2 om du agerar snabbt, men skulle det inte räcka, så kan du blanda ihop en gnutta diskmedel med vatten i en skål. Ta sedan en ny, ren trasa och fukta upp den. Gnugga sedan sammetstyget mestadels medhårs i sammetsluggens riktning. Fortsätt göra det här tills fläcken är borta. Jämna ut ditt gnuggande på en lite större yta än själva fläcken.
  4. Låt tyget torka! Du kan antingen vänta eller använda ett hårfön från långt avstånd på kall värme.
  5. Voilà! Din sammetssoffa bör nu vara återställd!

Genom att följa dessa steg bör du enkelt kunna hantera de flesta slags olyckor som kan hända din sammetssoffa!

En uppåtgående trend som växer är även sängar i sammet. Ovan ser ni ett urval av vårt sortiment på sammetssängar. Lucia sammetssäng är dessutom en förvaringssäng! Upptäck våra sammetssängar på följande länk: Sammetssängar.


Sammet Kräver lite mer möbelvård, men är värt besväret!

Vad är sammet för slags tyg egentligen och vad är dess egenskaper?

I korthet: sammet är ett speciellt, vävt tyg som kännetecknas av en lugg. Denna korta, täta lugg ger den kännetecknande mjuka, lena känslan. Med åren och användande åldras sammetssitsen på ett speciellt sätt – vilket tyder på det levande material som sammet är.

Sammetens historia och hur sammet har utvecklats med tiden

Metoderna för att väva sammetstyg sträcker sig långt bak i tiden. Redan på 1200-talet producerades sammetstyger i Italien. Tack vare sammetstygets speciella, lena känsla och annorlunda utseende, så blev tyget tidigt associerat med status. Redan på den tiden användes sammeten för festplagg, men även för möbelklädsel.

Sammet är ett hållbart och slitstarkt tyg, och åldras på ett elegant sätt!

Idag tillverkas sammet i högsta grad av bomull. Det är ett hållbart val, eftersom tyget är både slitstarkt och åldras fint med åren. På så sätt ger den skimmer under en lång period och lever upp till känslan av ett levande material.

Det är naturligt att sammetssoffor får olika nyanser och avtryck på olika delar av sitsarna med åren. Detta händer eftersom sammetsluggen böjer sig på de områden som får ett långvarigt tryck. Tygets struktur tar dock aldrig skada, även vid hård nötning, just eftersom det är så pass slitstarkt. De små skiftningarna i färg med åren är därför inga problem, och bör istället ses som en kännetecknande egenskap av sammetstyget!

När det gäller soffor i sammet, så brukar det finnas vissa sammetsfärger som handlas mer flitigt än andra. En av dessa färger är grått, och i synnerhet mörkgrå sammet. På bilderna ovan ser vi Isabella sammetssoffa i sammetsfärgen mörkgrå! En populär sammetssoffgrupp!