Varför Är Spegelmöbler Ett Prisvärt Val? – Guide

Sidobord, byråer, sängbord, väggspeglar, soffbord, kamin/elspis – idag syns en stor trend i att folk handlar spegelmöbler och speglar till sitt hem – både online och från fysiska butiker. I den här artikeln går vi grundligt igenom vilka fördelar som följer med spegelmöbler – och inte bara den sedvanliga väggspegeln, utan olika typer av möbler som är konstruerade i spegel.

Läs även om spegelmöbelns historia och hur den möter modern inredning längre ner.

Vilka typer av spegelmöbler finns det?

Det finns många olika möbler som är klädda i spegel. I vårt sortiment hittar du bland annat följande spegelmöbler:

  • Väggspegel (vägghängd spegel)
  • Byrå
  • Sängbord
  • Sidobord
  • Konsolbord
  • Soffbord
  • Spis (kamin)
  • TV-bänk
  • Smyckeskrin (sminkbox)

I vårt sortiment kan du även hitta spegel i många olika mönster, funktioner, och former (till exempel runda speglar).


Upptäck Våra spegelmöbler och speglar nedan: Spegelmöbler och speglar

Varför väljer folk spegelmöbler idag – vad finns det för fördelar med möbler klädda i spegel?

Den allra första fördelen med spegelmöbler som många tänker på är det praktiska och uppenbara – spegelfunktionen. Man kan se sig själv, kombinera outfits och kläder, och behöver inte längre springa in till badrummet för att fixa till frisyren eller ta en titt i spegeln.

Men även ur ett inredningsperspektiv finns det klara fördelar med spegelmöbler i hemmet. Speglar kan skapa rymd och ge känslan av att rummet är större. Det är många inredare och inredningsexperter som har dragit nytta av den här möjligheten i sin heminredning.

En annan stark fördel med spegeln är att den har förmågan att göra ett rum ljusare! Detta beror på spegelns reflektioner som fångar upp solens solstrålar, och reflekterar det runt om i hemmet.

Spegel och dagsljus går väldigt bra ihop, och det är därför smart att ställa spegeln på en plats där den möter dagsljuset, till exempel nära ett fönster. På så sätt kan man lysa upp tillvaron i hemmet på ett enkelt sätt.

Även spegel och tända ljus går hand i hand! Spegelmöblerna i hemmet kan reflektera ljus från tända ljus, och en romantisk känsla kan därför fördubblas i en inredningsmiljö med spegelmöbler!

Många väljer spegelmöbler idag på grund av en känsla – det känns exklusivt, modernt, och personligt. Dessutom går det fint att kombinera spegelmöbler i flera olika miljöer – stora som små rum, klinkergolv som trägolv, modern inredning som traditionell inredning.

Exempel/Inspiration: Spegelmöbler i hallen, sovrummet, och vardagsrummet!

Spegelmöbler kan med fördel väljas för många olika delar av hemmets inredning, beroende på den röda tråden och vad man är ute efter. Nedan följer lite exempelbilder på olika miljöer för inspiration!

Spegelmöbel i hallen – där möbeln tillför både prydnadsfaktor och modernitet till inredningen!

Att ha en spegelmöbel i hallen tillför mycket, både i prydnadsväg och stilväg. Det är ett fint sätt att skapa en personlig prägel på sin heminredning, och med många val finns det idag många sätt att forma ett hem efter ens personliga smak.

Man får plats med många olika möbler och typer av speglar i hallen!

I bildgalleriet ovan syns: Lucinda väggspegel, Johanna rund spegel, Gucci konsolbord, Maja konsolbord, och Amanda konsolbord.

Spegelmöbel i vardagsrummet – där spegeln tillför dimension och ger ett helhetsintryck!

Spegelmöbler i vardagsrummet är också ett populärt inslag, just eftersom det finns en så stor variation på möbler. Ett brett sortiment gör att man kan hitta det mesta för vardagsrummet, så att man får en röd tråd i hemmet.

Även i vardagsrummet kan spegelmöbeln göra under!

I bildgalleriet ovan syns: Maja väggspegel, Samantha runt soffbord, Moa TV-bänk, och Olivia rund spegel.

Spegelmöbel i sovrummet – Höj stämningen och ge ett modernt intryck!

En av de mest populära platserna att ha spegelmöbler, är just i sovrummet. Man får nya möjligheter att skapa en elegant miljö – vilket är viktigt när man spenderar så mycket tid i sovrummet.

I sovrummet kan spegelmöbler vara ett elegant inslag, som gör just ditt sovpalats vackert och tryggt!

I bildgalleriet ovan syns: Laila sminkbord, Viktoria spegel, Sanna sminkbord, Rimini sido-/sängbord.

Är spegelmöbler ett billigt och prisvärt alternativ?

Många ställs förr eller senare inför valet om man skall inreda sitt hem med spegel eller med “traditionella” möbler, såsom möbler i trä. Här bör man tänka efter vilken röd tråd man är ute efter i sitt hem.

Det är viktigt att komma ihåg att spegelmöbler ofta är ett alternativ som både kan vara billigare, men också prisvärt och ge valuta för pengarna (eller kubikmetern!).

Fler och fler inredare inser fördelarna med spegelmöbler, vilket har blivit ett trendigt inslag i många hem. Nedan går vi igenom två scenarion där spegel kan framstå som ett alternativ.

Väggspeglar som alternativ till tavlor

En vägg i hemmet kan ofta innebära en tom yta som man gärna vill sätta upp dekorationer på – med fördel. Man kan då dekorera på lite olika sätt. Vanligt förekommande är speglar, tavlor, eller hyllor.

Det är även fler som inser att en kombination, särskilt av tavlor och spegel, ger ett fint uttryck i hemmet.

En väggspegel har en stark fördel gentemot sina inredningskamrater – spegelfunktionen. Möjligheten att spegla sig kan vara önskvärt om rummets vägg tillåter det, samtidigt som spegeln lyser upp rummet om den får kontakt med solljus/dagsljus.

I bildgalleriet ovan syns: Johanna rund spegel och Maja spegel.

Övriga spegelmöbler som alternativ till traditionella möbler – byråer, TV-bänkar, sminkbord, soffbord, elkamin/-spis

När man istället tänker på övriga möbler och spegelvarianten av dessa som alternativ, kommer man in på andra tumregler. Här blir det återigen viktigt med den röda tråden, och vad man är ute efter i sitt hem.

Exempelvis brukar spegelmöbler vara ett populärt val när man vill framföra elegans i sitt hem, utan att det skall behöva kosta skjortan. Spegelmöbler är då ett prisvärt alternativ för exempelvis elkaminen, sminkbordet, TV-bänken, soffbordet, smyckeskrinet, och så vidare.

En stor del av prisvärdheten kommer även från spegelns förmåga att lysa upp hemmet – vilket innebär ett upplyst hem utan någon extra kostnad!

I bildgalleriet ovan syns: Lova smyckeskrin i spegel och Manchester spegelbyrå.

Hur är det med hållbarheten – håller spegelmöbler länge?

Det enkla svaret är… ja! Absolut! Helt klart!

Det blir enklare att föreställa sig hållbarheten om man jämför spegeln med möbler i exempelvis trä. Fördelen med spegeln blir att den inte åldras på samma sätt som viss trä kan göra, särskilt om det inte är massivt trä. Det blir således en möbel som håller länge, är säker att bruka, och relativt underhållsfri!

Anledningen till att det är enkelt att underhålla, är eftersom spegelmöbler inte behöver, till exempel, vaxas, slipas, oljas, eller dylikt. Ta hand om spegelmöbeln på rätt sätt, sätt gärna en duk på, och njut av din möbel i många år!

Se följande video för att upptäcka Viktoria spegelbord – ett sminkbord/konsolbord i spegel med lådor!

I videon ovan kan du se Viktoria sminkbord/konsolbord med lådor. Ett mycket populärt val!

Tips: Lägg märke till hur snyggt dagsljuset från solen reflekteras i spegelbordet!


Historien bakom spegelmöbler är rik och fascinerande!

Historien bakom spegelmöbler – klassisk design som en del av modern inredning

Om dessa spegelmöbler känns bekanta på något vis… så kan det bero på att detta inredningstema inte är ett nytt fenomen. Faktum är att inredning med spegel ingår i den klassiska skolan inom design och inredning, och att denna typ av heminredning varit populär sedan tidigt 1900-tal.

Spegelmöbler var som mest populärt under 1920-talet och 1930-talet

Spegelmöbelns uppkomst kan härledas till desto tidigare, men den hade sin topp under 1920-, och 1930-tal. Spegelmöblerna var då en naturlig del av den klassiska franska skolan och italienska skolan, och spred sig snabbt till både den tyska kungligheten och aristokratin, men även till den amerikanska societeten.

I inredningstermer sammanföll spegelmöbelns storhetstid med Art Déco-skolan. Art Déco-stilen innebar ett fokus på hantverket, där detaljer och inslag av elegans ansågs vara ett lyxigt och statusingivande tillskott.

Denna stil utvecklades framförallt under 1920-talet i Frankrike och Europa, och spred sig snabbt till USA där den var populär under en längre period. Detta ledde till dagens dubbla association av spegelmöbler med Hollywood-filmer, där de ofta porträtteras som “retro” och samtidigt glamorösa.

Filmhistoriens och Hollywoods sammankomst med spegelmöbler

En av faktorerna till spegelmöbelns framfart, framförallt i USA, på 1930-talet fram till 1950-talet, var just utvecklingen av film och Hollywood-distriktet. Många filmstudior växte fram, fler skådespelarstjärnor nådde rampljuset, och samhällets konsumtion av filmer ökade dramatiskt.

Ett sätt för produktionsbolagen i Hollywood att porträttera glamour och lyx, var just att placera sina skådespelare i rum med speglar och spegelmöbler. Genom åren har därför många skådespelare levererat sina bästa repliker framför en spegel.

Spegelmöblernas återkomst till den moderna inredningen

Det har nog inte undkommit många att spegelmöbeln får fler inslag även i det moderna hemmet. En naturlig frågeställning blir då: “Hur kan dessa möbler – som är så associerade med den gamla, klassiska skolan – kvalificera till de nya förväntningarna på möbler?”

Förklaringen är tvådelad – dels beror denna återkomst på just den nutida inredarens förväntningar på möbler, men också på en längtan och önskan att bryta från det vanliga, skandinaviska och få sätta en personlig prägel på sitt hem.

Så vilka är den moderna inredarens förväntningar? I korthet kan dessa sammanfattas som krav på hållbarhet, funktion, och kompatibilitet.

Och dessa uppfylls genom spegelmöbler – hållbarhet genom lång livslängd och enkelt underhåll; funktion genom variationen på spegelmöbelssortimentet samt spegelfunktionerna på dessa; och kompatibilitet genom enkelheten att inreda med spegelmöbler antingen som ett matchande eller kontrasterande val.

Upptäck fler spegelmöbler och speglar online eller i butik hos Folkets Möbler!

Vår erfarenhet av spegelmöbler är mångårig, och du hittar alla våra produkter på vår hemsida eller i våra fysiska butiker, både i Borås och Tranås/Sommen! Du kan även enkelt och tryggt köpa dina spegelmöbler online hos Folkets Möbler!

Du kan även besöka våra sociala medier för inspiration! Följ oss gärna för nyheter och bra flöde!

Facebook: Folkets Möbler – Facebook

Instagram: Folkets Möbler – Instagram

YouTube: Folkets Möbler – YouTube


Har den här guiden om spegelmöbler bidragit med någon inspiration för dig?
Vad trevligt! Hoppas du också känner att du fått nytta av guiden. Vårt mål är att fler ska upptäcka detta vackra inredningstema! Hoppas du åtminstone känner att du fått nytta av guiden! Det är ett elegant tema, som många upptäcker nu – vilket kan vara kul att läsa om!