Hur du väljer rätt matbord! – Matbordsguide

Att välja matbord kan tyckas vara en enkel uppgift. Men faktum är att köksbordet har många olika användningsområden, och att det finns en del saker som kan vara bra att ha i åtanke när man shoppar matbord – antingen i butik eller online. I den här guiden ger vi dig några översiktliga tankesätt som vi har upptäckt vara viktiga, efter många år i branschen, när du ska välja rätt matbord för ditt hem!


Matbord Har många funktioner och användningsområden!

Hitta våra matbord på följande länk:

Matbord & Köksbord


Som du kanske misstänker kan man gräva sig djupare in i varje aspekt av matbordsvalet. De huvudsakliga tankarna för att välja rätt matbord till ditt matrum kan dock sammanfattas i en enklare lista!

Om du vill ha den snabba listan, se nedan. För mer och djupare information om matbord och dess egenskaper som kan vara fördelaktigt att ha kunskap om, se längre ned i denna guide.

Hur du väljer rätt matbord till köket/matrummet – den korta listan:

1. Antalet personer i hushållet

Den allra första aspekten att överväga är hur många personer som regelbundet vistas i hushållet.

På så sätt kan du genast få en känsla för ungefär hur stort ditt matbord behöver vara och hur många matstolar den behöver rymma.

Om du räknar med att få gäster men inte vill att bordet ska uppta stort utrymme i vardagslivet, kan förlängningsbara matbord vara en bra lösning! Dessa matbord kan förlängas vid behov, till exempel om man får besök!

2. Utrymme i köket/matsalen

Om du har turen att äga en rymlig matsal eller ett stort kök, kan det vara smart att fylla ut det utrymmet med ett större matbord. På så sätt centreras köksinredningen kring centralpunkten – köksbordet.

I sådana fall kan kvadratiska matbord vara en lämplig lösning – till exempel matbord i 140×140 (cm) eller 150×150 (cm).

3. Köksbord eller arbetsbord? Eller både och?

Den här punkten handlar egentligen om dina preferenser och vad du vill ha för möjligheter med matbordet. Fundera kring om du planerar att studera i ditt hem eller om du vill ha ett arbetsbord som fungerar som ett flexibelt hemmakontor.

4. Fundera kring träfärg på ditt matbord

Beroende på hur din köksinredning ser ut, så kan det vara bra att skänka en tanke till hur träfärgen på ditt matbord kommer att passa in i heminredningsmiljön.

Välj mellan, bland annat, oljad ek, vit, svart, mörk valnöt, björk, grå, eller andra färger.


Djupare Kunskap om de olika matborden hittar du nedan!

Rektangulära matbord, kvadratiska matbord, ovala matbord, runda matbord, och förlängningsbara matbord

Ett val som du kommer ställas inför när du väljer köksbordet, är just formen! Du kan välja mellan flera olika former och modeller – rektangulära, kvadratiska, ovala, eller runda. Alla har olika fördelar, och nedan ges en ordentlig genomgång av var och en!

Rektangulära (fyrkantiga) matbord är de mest populära i Sverige

Detta har du säkert märkt själv! I Sverige har de allra flesta fyrkantiga matbord, och i de flesta fall av den rektangulära sorten. Fördelarna med denna typ av form är tydliga.

Fyrkantiga matbord i allmänhet är enkla att hantera i köksinredningen, och i synnerhet den rektangulära varianten! Den placeras enkelt i matrummets olika ytor och vrår, och passar utmärkt vid måltiden! Det är enkelt att räkna ut sittplatser, och alla sitter bekvämt.

Dessutom utmärker sig det fyrkantiga matbordet för studier och arbete – det är enkelt att placera sina olika arbets- eller studiemedel på bordet framför sig och ha nära till allt!

Ovan syns ett axplock av våra rektangulära köksbord! Du hittar borden på följande länkar, i respektive ordning: Olivia köksbord, Odense köksbord, Metro köksbord.

Ett alternativ för flexibilitet med sittplatser är förlängningsbara, utfällbara matbord

Beroende på ditt hem och din köksmiljö, så kan det vara smart att ha en viss flexibilitet i storleken på ditt köksbord. Detta uppnår du med bord som är förlängningsbara.

De lämpar sig bra i, till exempel, mindre hem och lägenheter som fortfarande vill ha möjligheter att bjuda hem familj och vänner på middagar, myskvällar, eller andra festligheter!

Dessa utfällbara köksbord kan komma med olika mekanismer. Vissa har en smidig, automatisk drag-mekanism, medan andra har en iläggsskiva som placeras i mitten eller sidan på bordet.

Ett förlängningsbart köksbord kan vara väldigt snyggt! Ovan syns Marcello & Ronald köksbord. För mer information om Marcello och Ronald, besök respektive länk: Marcello förlängningsbart matbord och Ronald förlängningsbart matbord

Ovan syns Marcello matbord, som har en enkel och snygg mekanism för att fälla ut bordet när man får hem gäster.

De allra vanligaste kvadratiska matborden är i storleken 140×140 cm eller 150×150 cm

Kvadratiska matbord är en tydligt uppåtgående trend. Fler inser fördelarna och praktikaliteterna med detta utförande, och det syns inte minst i antalet hushåll som ger denna variant en chans. Kvadratiska köksbord kommer i regel i två standardstorlekar – 140×140 (cm) eller 150×150 (cm).

Anledningen är bland annat att bordet tar upp en relativt stor yta, vilket är en efterlängtad och välbehövlig inredningsmetod för hemmet med stora matsalsytor.

Dessutom ger dessa storlekar möjligheten att ha åtta (8) stycken matstolar som, utan trängsel, får plats vid matbordet. Passar perfekt för barnfamiljen eller familjen som vill kunna bjuda hem sällskap i en mysig miljö.

Upptäck våra kvadratiska matbord! Ovan syns Metro köksbord 140×140 (cm) inkl. 8 Koru stolar, samt Aurora köksbord 150×150 (cm). Du hittar dessa på följande länkar: Metro matgrupp inkl. 8 Koru-stolar och Aurora köksbord 150×150 i ek.

Runda matbord – perfekta för dig som vill kunna lägga in en extra stol utan svårigheter

Det runda köksbordet är också ett köksbord som sett en uppåtgående trend de senaste åren. Den allra vanligaste orsaken till valet av detta bord är enkelt – det är snyggt och annorlunda!

Många väljer till exempel att kombinera bordet med virrvarr-mönstret, antingen ljust virrvarr eller mörkt virrvarr.

Det runda matbordet har dock även en annan fördel, den rymmer ofta en eller två extra stolar, beroende på bredden på matstolen. På så sätt kan samtliga i sällskapet sitta mot varandra, med en god, social miljö.

Ovan ser du två av våra runda matbord som vi stoltserar med i vårt sortiment – Perstorp runt köksbord samt Lydia runt köksbord. Du hittar mer information om dessa produkter på följande länkar: Perstorp bord, runt Ø118 (cm) och Lydia matbord, runt Ø100 (cm) – Pohjanmaan.

Ovala matbord bjuder in till komfortabla matstunder

Det ovala matbordet har en fördel gentemot det runda matbordet att den oftast tar lite större yta och därför kan erbjuda fler sittplatser, samtidigt som den behåller de rundade kanterna och den runda formen.

Mot det fyrkantiga matbordet har det ovala köksbordet framförallt en fördel i att sittplatserna inte blir lika begränsade av kanterna.

Om man är flera vid ett fyrkantigt köksbord, behöver man oftast använda sig av bordets kortsida – detta har sina nackdelar, då de hårda kanterna och det begränsade utrymmet gör att man måste kompromissa om yta med personer på långsidorna. Med ett ovalt matbord blir det mer naturligt och mindre trångt på kortsidorna.

Det ovala matbordet lånar även en fördel från de rektangulära och kvadratiska borden i att man kan använda väggar och rummets vrår som riktlinjer för placering i matsalen eller hemmet.

Den blir enklare att tänka i termer av kanter och begränsade ytor, och behöver inte placeras centralt för att få en naturlig plats!

Ovan ser vi två exempel på ovala matbord – Olivia och Celine! Olivia är ett klassiskt exempel, medan Celine har en mekanism som gör att sidorna kan fällas ut för att forma ett helrunt matbord! Du hittar mer information på följande länkar: Olivia ovalt köksbord och Celine matbord.


Material På matbordet har också betydelse!

Material när du ska välja rätt matbord & köksbord: Ek, ask, björk, bok, laminat, annan trä, granit, marmor, eller glas

När du väljer matrumsbord kan det också vara fördelaktigt att skänka en tanke åt vilket material du skall ha på matbordet. Det finns många olika trävarianter – massivt ek, björk, laminerat trä – men även stenvarianter – granit, marmor, eller annan sten.

Bordet med levande material – massivt ek, granit, och marmor – har unika egenskaper

Det finns levande material både bland träsorterna och stensorterna i matbordsvärlden. Notera att dessa bord är äkta naturprodukter vars rustika natur innebär färgskillnader och naturliga sprickor.

Varje köksbord är unikt eftersom det är gjort i äkta, levande trä eller sten. Detta fångar charmen med levande material, då bordets yta är unikt och speciellt.

Att ta hand om ett matbord som är konstruerat i ek, granit, eller marmor

Det levande materialets egenskaper kan emellertid också innebära att du måste vara försiktigare och underhålla det. Det naturliga materialet kan till exempel andas in vätska i större omfång, och du kan därför behöva torka bordet vid spill och fläckar.

Av denna anledning kan det vara bra att tänka igenom vilket behov man har hemma. Om man t.ex. är en barnfamilj kan det vara en bättre investering att investera i exempelvis en laminatskiva som är enklare att rengöra och underhålla.

Om man däremot har möjligheten att ta vara på sitt bord, finns det få material som slår den rustika och sköna känslan över ett matbord i äkta ek, granit, eller marmor!

Ovan ser du Old Oak matbord i äkta, massivt ek! Upptäck denna skönhet på följande länk: Old Oak köksbord i massivt ek.

Du kan även välja ekfanér istället för massivt ek

Ett annat alternativ istället för massivt ek, men som samtidigt uppnår känslan av en rustik och naturlig atmosfär, är valet av ekfanér. Fanér innebär att bordets toppskiva har en träbas (såsom MDF) och ett tunnare lager ek ovanpå denna bas.

Detta alternativ har framförallt två fördelar. För det första, blir det ofta ett prisvänligare alternativ än att ha massivt trä. För det andra, får man kvar den naturliga känslan av levande material som så många är ute efter. Ekfanér är därför ett toppenalternativ till de allra flesta hem!

Nackdelen med en toppskiva i ekfanér är att den inte tåls att slipa i samma grad som matbordet med toppskiva i massivt ek.

När ytan slits med tiden kan man enkelt själv slipa ytan och eventuellt olja eller vaxa in den för att bevara den under en längre tid. Detta är svårare med ekfanér i jämförelse med massivt ek.

Barn & slitage? Välj laminat!

En toppskiva i laminat är bland de mest populära valen – oavsett om man har barn eller inte. Den passar alldeles utmärkt för barnfamiljen eftersom den är enkel att underhålla och har hög tolerans mot smuts, vätska, och annan slitage.

Laminat passar dock även dig som eftersöker sinnesro och att inte behöva tänka två gånger varje gång du ställer något hett på bordet! Den tåliga ytan hanterar de flesta slitagebovarna utan problem, så att du kan känna dig lugn.

Laminatytan rengörs och underhålls enkelt med en fuktig disktrasa och eventuellt en klick diskmedel. Med denna enkla rengöring kan du återställa laminatets lyster efter varje måltid.

Matbord i björk, ask, eller bok ger dig många färgmöjligheter, såsom: vit, grå, svart, mörk valnöt!

Många hem har ett behov av en slät färg på sitt matbord, som ger ett naturligt men stilrent intryck. I många av dessa fall kan köksbord konstruerade i björk, ask, eller bok vara ett bra alternativ.

Dessa trävarianter är passar utmärkt för att måla tack vare sina ytegenskaper, och ger dig därför många alternativ. Ett axplock av de vanligaste färgerna är: Vit, grå, mörk valnöt, och svart!

Matbord i marmor för det moderna hemmet och den moderna inredningen

Marmorbord är en speciell investering som skapar antingen goda kontraster i hemmet eller en naturlig punkt i inredningen – beroende på hur ditt hem ser ut.

Fördelen med marmorbord är dess egenskap av levande material. Varje skiva är den andra olik, vilket betyder att du får ett bord med ett unikt mönster.

Nackdelen med marmor är att den är relativt känsligt för både värme och vätskor, beroende på graden av ytbehandling. Det rekommenderas därför att ha underlägg på köksbordet att ställa varma koppar på.

Marmorbord kombineras ofta med underreden i guld, mässing, krom, eller svart metall

Ett vanligt tema när man inreder med marmor är att man kombinerar bordet med underrede eller ben i mässing, krom, eller svart metall, istället för trä.

Anledningen är att marmor och metall ofta passar bra ihop, och kontrasterar varandra bra. Ett tips är således att ha din inredning i åtanke när du handlar ett matbord i marmor.

Matbord i glas: En växande matbordstrend med försäkringar mot olyckor

Ett relativt nytt fenomen, men som tagit inredningsvärlden med storm, är matbord med en skiva i glas. Glasskivan har många fördelar, vilket är anledningen till dess ökande popularitet.

Först och främst, köksbordet i glas ger strålande möjligheter till många köks- och hemstilar. Den reflekterande ytan fyller rummet med ljus och former, och ger därför hemmet nya dimensioner.

Idag är glasskivan härdad och anpassad för matbord. Det härdade glaset är starkt och står emot hetta, skrapningar, och allehanda olyckor. Framförallt är det säkert – ett härdat glas spricker inte i tusen biter om den går sönder.

En annan fördel med glasbord är även att de är enkla att rengöra. Om olyckan är framme och du spiller vätska på bordet (som så ofta hör till köksbordet), så kan du enkelt torka upp det med en trasa.

Style matbord - Glasskiva med rostfritt stål underrede - Folkets Möbler

Style matbord med toppskiva i glas och underrede i krom, rostfritt stål – upptäck denna pärla på följande länk: Style matbord – Glas!

Även matbord i glas kombineras med fördel med underreden i guld, mässing, krom, eller svart metall

Precis som marmorbordet inreds glasbordet med fördel med underreden i olika metaller och färger – oavsett om det är guldfärgat, mässing, krom, eller svart.

Detta breder även ut möjligheten att hitta en unik design i underredet, som passar fint med hemmets och kökets tema. Kolla gärna runt bland olika matbord, och hitta inspiration till just ditt hem!

För mer information om olika matbord och matrumsmöbler, kontakta oss på Folkets Möbler!

Vi har djup kunskap om matrum och kök, och du hittar alltid ett stort utbud av vårt sortiment på hemsidan! Upptäck och handla dina köksmöbler genom att klicka på länkarna nedan:

Du kan även hitta inspiration på våra sociala medier! Följ oss gärna för nyheter och bra flöde!

Facebook: Folkets Möbler – Facebook

Instagram: Folkets Möbler – Instagram

YouTube: Folkets Möbler – YouTube


Har den här matbordsguiden varit till hjälp?
Underbart! Det är hela målsättningen – så att du känner dig tryggare med ditt matbordsletande! Om den här matrumsguiden saknar något, eller om du har några funderingar – tveka inte att kontakta oss idag, så hjälper vi dig helt förutsättningslöst!