5 hemligheter till det idealiska vardagsrummet!

Landslaget-2018-3.jpg
Har du någonsin befunnit dig i en situation där du behöver inreda ett vardagsrum? Att inreda vardagsrum är bland det absolut roligaste som finns att inreda i hemmet, men med dagens stora möjligheter kommer även svåra val. Oavsett om man är en utbildad yrkesinredare eller om man ställs inför inredning av den första lägenheten, gör man alla val som man inte förstår sig på ett år senare. Denna guide hjälper dig att få in tänket på hur man inreder vardagsrum, för att verkligen få dig att upptäcka och skapa det perfekta vardagsrummet!

1. Soffan sätter stämningen

Flipper öppet avslut - Pohjanmaan

I de allra flesta fall är soffan den största möbeln i vardagsrummet, och även den som är mest iögonfallande. Att bygga ut rummet utifrån soffan är därför ett väldigt smart utgångsläge. Att använda soffan som grund för inredningen är ett smart sätt att verkligen fånga upp soffans stil!

En möbel som tar så stort utrymme som soffan behöver också väljas ut med försiktighet. Var dock inte rädd för att ändra på inredningsstilen! En soffa betyder aldrig att man fastnar med en typ av stil, bara för att den har en viss aura över sig. 

Det finns många soffor som gör sig extra fina i nya miljöer – så som Howardsoffor! Hitta några exempel här: Howardsoffor

2. Möblernas placering

sofa-saratoga3.jpg

För att vardagsrummet ska kännas fylligt, är det väldigt smart att placera sina möbler på ställen som gör dem mer välkomnande. Detta kan vara ytor så som utmed väggar utan fönster – det tomma utrymmet hos fönsterväggarna bjuder då besökare att avnjuta utsikten!

Försök att undvika att ha möblerna med ryggen mot besökarna. Om det inte finns någon möjlighet att göra detta, kan man komplettera med ett fint sidobord som får placeringen att se genomtänkt ut. Det finns alltså alternativ som kan göra skillnad!

Om du letar efter smarta sido-/soffbord, kan du hitta det här: Sido-/soffbord

3. Detaljerna kan göra allt

Emanuel-2.jpg

Den gemensamma nämnaren hos de flesta tips är den röda tråden. Om det är en lyxig stämning du letar efter, fortsätt att spä på det! Om du har guldfärgade detaljer på soffan, varför då inte ha det på soffbordet också? Om du däremot strävar mot en avslappnad, matt känsla över vardagsrummet – hitta en blomkruka att ställa vid väggen! Det bidrar med organiskt liv till atmosfären. 

Beroende på vad man letar efter, finns det mycket att göra för att spä på detaljerna. Man kan exempelvis:

  • Hitta tavlor som är i samma mönster (modern konst eller antika oljemålningar)
  • Inreda gardinerna i matchande stil med antingen väggarna eller soffan
  • Leta efter mattor som antingen sprakar färg eller utstrålar en lugn ton.

4. Mattan är en förstärkare

ladda-ned.jpg

Det är väldigt tydligt av till exempel bilden ovan att mattan kan göra under i vardagsrummet, men när det kommer till kritan handlar allt om personlig preferens. En stor, fluffig matta behöver inte alltid innebära rätt val. 

Istället, kan man tänka på hur resten av vardagsrummet ser ut. Vill man ha den inbjudande, mysiga känslan som uppmuntrar familjen att krypa ihop i soffan – kan detta vara rätt val. Är man istället ute efter något som matchar färgtemat eller sprider glädjande energi till rummet, kan färgglada mattor vara vägen att gå.

Om du vill se fler exempel på mattor – både färgglada och fluffiga – klicka här: Mattor

(Ps: Ta gärna en titt på denna fluffiga matta – det är Folkets Möblers mest sålda matta hittills: Rya Soft Deluxe)

5. Väggtavlor kan väljas efter väggarnas färger

Cheshire-3.jpg

En av de äldsta och mest uppskattade teknikerna för att lyfta fram vardagsrummets estetik är att sätta upp tavlor. Tavlorna kan på många sätt höja inredningens naturliga utstrålning – till exempel om de innehåller samma färgtema. 

För att betona tavlorna på bästa sätt, kan man ta en titt på väggarnas färger. Ljusa motiv på tavlorna gör sig väldigt bra på mörka väggar. Dessutom kan man kombinera med ljusa färger på möblerna! Om väggarna däremot är ljusa, kan det vara smart att ha antingen oljemålningar, färgglada motiv, eller mörka tavlor som ger vardagsrummet en djupare mening.

 

Sammanfattning

Vardagsrummet är oftast det roligaste att inreda i ett hem. Man får verkligen släppa lös sin inre kreativitet, och skapa en ny miljö utifrån sina egna inredningsfantasier. Dock, är det väldigt svårt att navigera genom detta hav av möjligheter, och för den som inte har expertis eller har erfarenhet av inredning kan det känns jobbigt. Men med dessa tips kan varje person få bättre förståelse för hur man bör tänka när man inreder ett vardagsrum! 

X