De 7 viktigaste tipsen inför valet av köksinredning – Matrumsguide!

olivia_anton_280612_01_carusel-1.jpg
Idag har köksrummet påtagit sig en större roll i våra liv än någonsin tidigare. Förutom det självklara - som att servera mat på köksbordet - har vi sett att det finns en utökad användning för köksinredningen. Inte sällan använder vi köket som alternativ till skrivbord när vi gör läxor med barnen, jobbar från den bärbara datorn eller betalar räkningar och fakturor. Här är därför våra 7 bästa tips på vad du bör tänka på när du väljer köksinredning!

1) Välj ut något som är i stil med resten av inredningen!

Det allra första man bör göra när man ska välja köksinredning, är att analysera situationen man befinner sig i. Kanske ska man flytta och behöver ett helt nytt set? Oftast vill man dock bara ändra på en del av köket. Då är det viktigt att allt är i linje med den befintliga inredningen. Kolla på vilket färgtema ditt kök har, hur mycket plats ditt matbord tar, vilka typer av stolar ni har och vilken sorts belysning som lyser i köket. 

Det ska helt enkelt finnas en röd tråd i din inredning!

2) Köket ska möta familjens behov!

Behovet i hemmet ser olika ut för varje familj. Har man barn i skolåldern är det bäst om köket kan ge studiero till barnen. Har man besökare kan det vara bra med respektingivande matbord i kombination med stilrena matstolar i snyggt tyg. Se bilder nedan för inspiration.

Merlyn med Contrast stolar - Pohjanmaan
HALMSTAD-copy.jpg

3) Bestäm om du vill köra på traditionellt eller modernt

Här återkommer vi till den röda tråden. Beroende på om man vill köra på en modern look eller en traditionell touch, kommer man att behöva ta olika saker i åtanke. Är man modern kanske man vill satsa på vissa genomgående färgteman (vitt eller svart är populärt). Vill man däremot göra en satsning på det klassiska och traditionella, kanske vissa möbler med en klassisk stil är vägen att gå (här brukar trätyp spela en roll). 

4) Investera i rätt kvalité

Det är väldigt viktigt att köket känns rätt. Ingen vill behöva byta ut sina matstolar efter ett år på grund av att de slitits ut eller fördärvats. Investera istället i kvalitetsfyllda matgrupper. I sin innersta form är detta en försäkring för din egen trygghet. Man vill alltid kunna känna sig trygg och slippa behöva tänka två gånger varje gång barnet eller besökarna hoppar på matstolen!

(Tips: kvalitetsfyllda möbler är inte alltid synonymt med dyra möbler! Ta en titt på våra produkter från Pohjanmaan för bäst kvalité till bäst pris!)

5) Mattan! Kom ihåg mattan!

För vissa är en matta i matsalsrummet givet. För andra låter det annorlunda. 

En matta kan göra mirakel i ett kök, dock. Vid rätt val, kan mattan förstärka känslan som köket eller matsalen förmedlar något oerhört. Den sätter verkligen en standard för stilen, och kan ge allt från en mysig stämning till en praktisk dekoration. Valet om matta är absolut något man bör ha i åtanke när man inreder sin matsal!

6) Hur är belysningen i köket?

För att på bästa sätt kunna framhäva ytor och inredning i köket på bästa sätt, är det viktigt att komma ihåg belysningen. I de allra flesta kök brukar ett diskret ljus vara det mest uppskattade. För denna lösning finns så kallade “downlighters”, som på ett snyggt sätt ger ifrån sig kvalitetsfyllda ljussken, samtidigt som de pryder sina platser på ett läckert vis. 

7) Matsal vs. kök? Tavlor!

Beroende på hur stort utrymme som finns i matsalen, kan det vara smart att se över tavlor. Det kan vara en riktig mirakelkur för köket om det finns tavlor med tydliga motiv som förskönar väggarna. Sedan kan man välja ut möbler som matchar tonerna hos tavlorna. Att binda ihop säcken här är A och O.

X